Vervoer

Vervoer zorgt ervoor dat u van a naar b kunt reizen en helpt u uw boodschappen te doen, uw kinderen naar school te brengen of familie of vrienden te bezoeken. Er is eigen vervoer zoals een auto, motor of fiets, en collectief vervoer zoals een bus, tram, taxi of trein.

Wilt u makkelijker kunnen reizen of heeft u andere vragen over vervoer? Kies het onderwerp waarover u vragen heeft voor meer informatie.

Wilt u weten hoe u moet reizen met het openbaar vervoer?

U heeft een OV-chipkaart nodig. Die koopt u online via de website OV-chipkaart. U kunt ook met de adresvinder een verkooppunt zoeken. Met uw pinpas stort u geld op de OV-chipkaart. Dit is uw reissaldo. Bij elke reis worden de kosten automatisch van uw reissaldo gehaald.

Reist u per tram of bus? De vertrektijden staan vermeld op de halte. Op de websites van Connexxion, Arriva of Qbuzz staan vertrektijden van deze vervoerders.

Reist u per trein? De vertrektijden staan op de gele borden in het station. Kijk ook op de websites van de NS. Ook Arriva heeft treinen op het Nederlandse spoor.

Op de website 9292 kunt u uw reis met bus, trein, tram en boot plannen. U kunt ze bellen, maar dat is niet gratis. Of download de NS app. OV-reisinformatie voor alle vervoermiddelen vindt u op de website 9292.

In de provincie Fryslân verzorgt Arriva het openbaar vervoer. In gemeente Ooststellingwerf rijdt een BuurtBus door vrijwilligers. U koopt bij de chauffeur een kaartje. Haltes en opstaptijden staan op de website 9292. U geeft overal, ook buiten de bebouwde kom, aan de chauffeur aan dat u mee wilt rijden. Uitstappen kan ook overal op de route. Soms is het zelfs mogelijk om een blokje verder te rijden.

Wanneer u in Fryslân reist en er is geen bus in de buurt van uw huis, bel dan de Opstapper. Dit is een taxibusje dat u naar een vast knooppunt brengt. Daar stapt u over naar de bus of trein. Reserveer minstens 1,5 uur voor de gewenste vertrektijd. De Opstapper rijdt van en naar 1 halte in het dorp. Wilt u thuis opgehaald of gebracht worden? Geef dat aan bij reservering. Voor deze service betaalt u extra. Bij de chauffeur koopt u een kaartje enkele reis. Dit kaartje is alleen geldig in de Opstapper.

Hoe gebruikt u uw OV-chipkaart?

Voor het reizen met openbaar vervoer moet u inchecken met uw OV-chipkaart. Zorg voor voldoende saldo op uw OV-chipkaart. Op uw eindbestemming moet u uitchecken. Wanneer u van vervoerder wisselt moet u uitchecken en opnieuw inchecken. Bijvoorbeeld wanneer u overstapt van trein naar bus.

Vergeet niet uit te checken aan het eind van uw reis. Anders betaalt u veel meer dan uw reis kost. Wilt u een melding krijgen om uit te checken? Download dan de NS app. U kunt hierin een melding instellen.

Kijk op Uitleg OV-chipkaart voor meer informatie. U kunt daar ook oefenen met in- en uitchecken en opladen van het reissaldo.

Waarover wilt u iets weten?